Kozi ser

Kozi ser

0

Dziś parę słów jak w prosty i względnie szybki sposób można wzbogacić swoją lodówkę o własnoręcznie wykonany kozi ser. Najpierw warto popytać się rodziny i znajomych, czy może ktoś ma kontakt do właściciela beczącego czworonoga. Jest duża szansa, że takie mleko zdobędziecie za rozsądną kwotę, a może w iście preppersowym stylu dokonacie wymiany barterowej? 😉

PRZEPIS

Co nam będzie niezbędne:

– pacjent (łatwiej jednak zdobyć i zacząć przepis od punktu drugiego 😉 )

1

Zdjęcie

– mleko z pacjenta (w moim przypadku do garnka zostało wlane 9l)

– podpuszczka (bez problemu można ją zamówić w sieci)

– termometr spożywczy

– pieluchy tetrowe

Zaczynamy od wlania mleka do garnka. Podgrzewamy całość na wolnym ogniu do 38-40 stopni C. Pamiętamy, aby co chwilę mieszać mleko, by uniknąć jego przypalenia.

2

Czas na podpuszczkę.

2a

W między czasie do kubka wlewamy ok 50 ml przegotowanej wody i wzbogacamy ją o ok 6 kropel podpuszczki.

Wlewamy wkład do mleka, po wcześniejszym jego podgrzaniu, do odpowiedniej temperatury i odstawiamy do ścięcia. W temperaturze pokojowej potrwa to ok 1 godziny.

3

Po ścięciu całość traktujemy nożem kuchennym.

4

Pomoże nam to usunąć nadmiar serwatki jaka jest produktem ubocznym całego procesu. Łyżka wazowa będzie nieocenionym kompanem w tej operacji.

5

Do dalszego działania przyda się sitko i durszlak. Zastosowanie znajdzie również pielucha tetrowa.

Małym sitkiem zaczynamy zbierać samo dobro z garnka…

6

… i umieszczamy cyklicznie na tetrówce leżącej na durszlaku.

7

Gdy mamy dużą tetrówkę, powinna ona pomieścić całość z garnka. Możemy bez problemu użyć dwóch mniejszych, aby podzielić zawartość na dwa poręczniejsze kawałki. Napełnione tetrówki zwijamy, w międzyczasie jeszcze odsączając większe ilości zalegającej serwatki. Nasze dobro podwieszamy np nad zlewem i pozostawiamy na kilka godzin, aby reszta niechcianej serwatki miała czas „wykapać” 😉

8

Jest to jeden z prostszych przepisów na wykonanie koziego sera. Dla chcących się zagłębić w temat serowarstwa polecam udać się do Wujka Google 😉

9

Autor: Kaziu

Comments

comments

Posted in Aktualności, Kuchnia preppersa, Prepping and tagged , .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *